Sommaren har verkligen kommit: det är dags att koppla av i trädgården. Kan din trädgård behöva en makeover? Eller är din terrass verkligen redo för en makeover? Att inreda uteplatsen kan tyckas enkelt, men det finns många saker att tänka på. Tänk till exempel på trädgårdens placering och stenläggningens stil. Nedan hittar du ett antal användbara tips för att göra din trädgård så mysig som möjligt.

Terrass i sol eller skugga?
Innan du köper fina trädgårdsmöbler är det viktigt att ta hänsyn till altanens placering. Vill du sitta i solen eller i skuggan? En terrass som står direkt i solen är inte alltid det bästa valet. En skuggig terrass är särskilt trevlig om du inte tål solens värme särskilt bra. Dessutom skapar du i skuggan en perfekt plats att äta på. Det finns inget bättre än att äta ute en varm dag. Ligger din trädgård söderut? Då är det klokt att köpa ett parasoll. Det är inte smart att tillbringa hela dagen i solen (1).

Vilken trottoar väljer du?
Att välja rätt trottoar är ingen lätt uppgift. Det finns faktiskt mycket att välja på. Tänk i förväg vilken stämning du vill skapa i trädgården. Går du för snyggt och modernt? Eller är den romantiska stilen mer din grej? En annan typ av beläggning passar varje stil. Till exempel passar ett stort kakel väldigt bra till den moderna stilen. Tänk också noga på färgen på trottoaren. Detta avgör till stor del atmosfären i trädgården (2).

Utformning av altanen
Nu när du har valt rätt beläggning kan du börja fundera på altanens planlösning. Vill du använda terrassen för att sola? Eller vill du ha ett ställe att äta på? Se till att du skapar tillräckligt med utrymme så att inte bara familjemedlemmar utan även besökare kan sitta någonstans. Gör en planlösning med hänsyn till terrassens placering. Du kan till exempel placera ett antal solstolar i solen, men du föredrar att ge ett matbord en plats i skuggan. Är terrassen kopplad till ditt hus? Ha alltid husets linjer i åtanke. Trädgårdens utformning måste matcha väl med husets utformning (3).

Att inreda en terrass Mysiga möbler är ett måste
Naturligtvis kan trädgårdsmöbler inte missas på en mysig terrass. Det är också viktigt att tänka på trädgårdens stil när du väljer möbler. Satsa till exempel på ett stort robust trädgårdsbord som matchar den moderna stilen. Vill du koppla av på din nya terrass? Välj sedan ett loungeset. I de flesta fall består denna av en hörnsoffa eller flera solstolar och ett soffbord. Ett loungeset är extremt lämpligt för avkoppling. Dessutom kan du enkelt ta emot en hel grupp i en stor hörnsoffa. Utöver stilen är det såklart viktigt att du kan sitta eller ligga bekvämt på dina nya trädgårdsmöbler. Detta är en fråga om personlig preferens, men vi rekommenderar att du alltid provar möbler i butiken. På så sätt kommer du snabbt nog att ta reda på om soffan eller stolen är bekväm och lämplig för din terrass.

Fina trädgårdstillbehör
För att göra din trädgård ännu mysigare kan du köpa ett antal fina tillbehör. Tänk till exempel på några mysiga kuddar till loungesoffan eller en stickad matta. Glöm inte heller belysningen. Belysning sätter verkligen pricken över i:et. Visste du att du även kan köpa trädgårdstillbehör på secondhandbutiken? Det kan ta ett tag att söka, men det finns alltid något trevligt att hitta. På så sätt ger du inte bara en produkt ett andra liv, utan du gör också din del för miljön.

Ge färg till terrassen med växter
Ett av de enklaste sätten att göra din uteplats mysig är att plantera växter i krukor. Nu kanske du undrar: vilka växter passar min terrass? Detta beror mycket på platsen. Alla växter växer inte bra i skuggan. Vi listar ett antal växtarter för terrassen (4).

I solen:

prästkragar
rosor
Lavendel
nejlikor
Geranium
violer
I skuggan:

hosta
ormbunkar
Murgröna
fuchsia
Hortensia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *