En välskött vintergrön häck har flera användningsområden i trädgården. Häcken kan fungera som en skiljevägg, för att blockera buller och oönskade vyer och självklart är en häck ett attraktivt inslag i sig. En vintergrön häck ger också skydd året runt för trädgårdens djurliv som fåglar, vilket är särskilt viktigt under vintermånaderna. Vissa vintergröna växter ger också blommor och bär, som fungerar som matkälla för fåglar, pollinatörer och annat vilda djur.

För oss är svaret på frågan ‘Hör en häck hemma i en modern trädgård’ relativt enkelt: Ja. En häck passar fint i en modern trädgård.

Vilka häckväxter passar i en modern trädgård?
Häckväxter bör väljas med hänsyn till syftet med häcken, innan man bestämmer sig är det bra att fundera över varför man vill plantera den. De flesta förväntar sig till exempel att vindskyddshäckar, skärmar och insynsskydd ska ge skydd året runt eller integritet. Det betyder att växterna som används för häckar ska vara vintergröna och täta. Inte varje växt har dessa egenskaper.

Det finns hundratals typer av häckar och buskar, vilket gör det svårt att välja rätt. Det finns också flera faktorer att ta hänsyn till när man väljer rätt sort, som trädgårdsstorlek och tillgängligt utrymme.

Om du vet vilken sorts häck du vill ha till din trädgård, till exempel en häck för mer avskildhet, mer skugga, eller en lågväxande häck, kan du fokusera ditt sökande på det.

En idegran är alltid en bra idé
En av de mest välkända häckväxterna är den magnifika idegranen, idealisk för privatlivshäckar. Idegranen är känd som en långsamväxande häck, men växer ändå i snitt 20-40 cm per år och kan nå en höjd av 8 meter. Genom att beskära håller du denna Taxus på önskad höjd på t ex 2 meter. så det tar ett tag innan du verkligen kan njuta av din integritet, men efter några år har du en tät häck med idegranen. Du kan också välja en snabbväxande häckväxt, som Leylandii. Snabbväxande häckar är ett kostnads- och tidsbesparande sätt att skapa en fullvärdig del av din trädgård. Alla våra häckar har en genomsnittlig tillväxttakt på 40-60 cm per år. Innan du vet ordet av är din häck i önskad höjd och trädgården har fått ett helt annat utseende.

Satsar du på en idegran till din häck eller väljer du en underbar ligusterhäck? Då är följande faktum bra att veta, detta hoppar man ofta över, och det är inte många som vet om detta: rotklump och kala häckväxter odlas i öppen mark och kan bara grävas upp när de är vilande, eftersom denna process stör roten system. Att skörda på vintern, när rötterna är vilande, säkerställer att rotsystemet störs så lite som möjligt, vilket resulterar i en hög framgångsfrekvens när plantorna återplanteras.

Att plantera snabbväxande häckar är också ett underbart sätt att locka mer vilda djur till trädgården, eftersom de ger mat och skydd åt fåglarna.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *