De flesta av växterna har ett rotsystem. Dessa rötter förbinder växten med marken. Detta band är avgörande för ett hälsosamt växtliv. Växter föredrar att inte bli störda och är mycket känsliga för skador på rotsystemet. Är det möjligt att flytta en planta? Och är det klokt? Svaret är: ja, i princip kan man flytta en planta. Men alla växter klarar inte av detta lika bra. Transplantation innebär mycket stress och det kan man direkt se på plantan. Små träd, buskar och perenner svarar vanligtvis ganska bra på en transplantation. Däremot kan känsliga växter, som tomater till exempel, inte stå emot en flytt särskilt bra.

Kan du flytta blommande växter?
Ja, det går att transplantera en växt som blommar. Det är bättre att vänta tills efter blomningsperioden. Under blomningen är en växt något känsligare än vanligt. Precis som en gravid kvinna är hormonbalansen i växten annorlunda och därför reagerar växten annorlunda. Det händer ibland att plantan tappar alla blomknoppar. Då har hon mer energi att ta itu med transplantationen. Transplantation är bäst när plantan är vilande. Det är på hösten för de flesta växter.

Transplantera vintergröna buskar
Buskar och buskar är i allmänhet lätta att transplantera. Se till att du skadar rotsystemet så lite som möjligt. En växt har tjocka och tunna rötter som båda har olika funktioner. Tjocka rötter håller plantan stadigt på plats, medan tunna rötter säkerställer tillförseln av vatten och näring. Dessa tunna rötter är väldigt ömtåliga och extra viktiga. Gräv därför ordentligt runt plantan och dra inte för hårt i plantan. Lossa jorden och försök att försiktigt lyfta upp plantan ur marken.

Kan du transplantera fruktträd?
Ja, i princip kan ett fruktträd flyttas. Det kräver dock lite planering. Du bör börja göra förberedelser cirka två år innan du transplanterar. När hösten börjar, stick rötterna runt trädet, ungefär där trädets krona slutar. Detta uppmuntrar trädet att göra en kompakt rotklump. Året därpå upprepar du detta, trädet är bara redo för omplantering året därpå. Denna process säkerställer att trädets rotsystem är tillräckligt starkt för att hantera stressen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *